Locatie

Waarom in Elburg ?

Elburg is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een echte museumstad. Het historische decor, dat teruggaat tot de Hanzetijd, nodigt uit om de geschiedenis te overdenken, te bewaren en relevant te maken voor het heden. De Vesting van de Veluwe met haar unieke stadsplan en de grootste monumentendichtheid van ons land trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook de geschiedenis van Elburg zelf is gestempeld door de Reformatie.

Het is de bedoeling dat het Reformatiemuseum een plek krijgt binnen de muren van de Vesting, op loopafstand van de andere musea binnen deze muren:

  1. Museum Elburg, gevestigd in het voormalig Jufferenklooster; een groot middeleeuws complex, waar uiteenlopende exposities worden georganiseerd en dat door middel van lezingen, workshops en concerten in een prachtige dubbelkapel een belangrijke bijdrage levert aan het culturele leven in Elburg.
  2. Museum Sjoel Elburg, gevestigd in de voormalige synagoge van de stad waarin de geschiedenis van de joodse burgers van Elburg op voortreffelijke wijze wordt tentoongesteld.
  3. Het Nationaal Orgelmuseum dat sinds november 2015 is gevestigd in het oudste pand van de stad Elburg; het voormalige stadskasteel dat van 1400-1954 stadhuis is geweest. Op professionele manier wordt hier de eeuwenoude orgelhistorie van ons land getoond.
  4. Het smederijmuseum De Hoefhamer, dat in de uit de 17e eeuw daterende stadssmederij is gevestigd.
  5. Het Bottermuseum, gevestigd aan de haven in de botterwerf van de Botterstichting. In dit museum wordt aandacht besteed aan het rijke visserijverleden van Elburg.

Gezien het belang van de musea in de stad Elburg, kan de komst van een Reformatiemuseum bij het gemeentebestuur op welwillende medewerking rekenen. Te meer daar het initiatief om te komen tot een Reformatiemuseum komt van de enige ereburger van de gemeente Elburg, die ook al zijn museale sporen verdiende bij de oprichting van het Nationaal Orgelmuseum.

Tenslotte: in Elburg en directe omgeving is een ruim potentieel aan vrijwilligers dat nodig is voor het “runnen” van het museum.

Elburg is over de snelweg goed bereikbaar en op loopafstand van de Vesting is voldoende  parkeergelegenheid.